A menyasszonyok hajlamosak túlzásba esni, amikor az esküvőszervezés során növekszik a stressz. A barátnőknek az a feladatuk, hogy enyhítsék az idegességet. De előfordul, hogy az amúgy kenyérre kenhető menyasszonyt épp a “legjobb barinő” borítja ki, és pont akkor, amikor nem kellene. Milyen a jó barátnő és milyen a rossz?

A jó barátnő együtt örül a menyasszonnyal. Együtt készülnek, együtt beszélik meg a csajos kis teendőket, mindenben támogatja, segíti menyasszony barátnőjét. Nem irigy! Nem saját magával van elfoglalva, nem öltözi túl a menyasszonyt. Nem tereli magára a figyelmet, és kicsit sem lesz szexisebb, mint a menyasszony!

Saint-Exupery szerint “a lelkesedés bizony sebezhetetlenné teszi az embert, hatalmat ad neki az események fölött, olyan hitet, amely hegyeket mozdít” – ami igaz is sok esetben, és egy sor előnye van, ha van egy “szárnysegédje” a menyasszonynak.

A vállalások és az önismeret

Sokszor a menyasszony legjobb barátnője az égvilágon minden feladatot át akar vállalni, hogy így is köze legyen az esküvőhöz.

A barátnő elkíséri a menyasszonyt a ruhapróbára, így ott már kialakítható vele egy kapcsolat. Az igaz barátnő támogatja a menyasszony vágyait, így komoly segítség lehet a szervezés alatt. Örömmel fogadják a feladatokat, mert így érzik a fontosságukat. Ez megnyugtató a menyasszonynak is. Persze volt már példa olyanra, amikor egy kicsit öntörvényű, erőszakos barátnővel álltunk szemben, ennek kezelése nem egyszerű, de megoldható.

Ez a fajta, mindenbe beleállós viselkedés eleinte kedves és hasznos, azonban amikor egy-egy feladat nincs kész időre vagy szaktudás híján kérdéses a végeredmény, máris nem olyan vidám a kép.

Kinek az esküvője?

A legjobb barátnő többnyire azonos korú a menyasszonnyal, így nagy eséllyel maga is a házasodás körüli korban van. Ha már volt esküvője, akkor megdönthetetlen érvekkel él, hiszen “ő is így csinálta”, ha pedig még előtte áll, akkor pedig teszteli a saját esküvőjére alkalmas ötleteket. Ez igen megnehezítheti az esküvői szakemberek munkáját.

Előfordulhat, hogy az eredeti – esküvőszervezővel hosszan egyeztetett – tervekből egyik napról a másikra valami egészen más lesz, és újra kell tervezni mindent. Mindezt egy ártatlan “…csak kérdezem…” végű mondat miatt.

Ez a menyasszony napja! Újratervezés a barátnő miatt nem lehetséges. Ha kezelhetetlen lesz, fontos a menyasszonnyal egyeztetnem, hiszen ez az Ő napja, az Ő álmai. Amennyiben ilyen barátnője van, az irigységre vall.

Ehhez a pályához nagyon sok elhivatottság szükséges és nélkülözhetetlen a sok-sok kitartás, tapasztalat, rugalmasság, precizitás, kemény munka és a felkészültség.

Ismerd meg Csobán Éva esküvőszervezőt »

Mi az oka, ha ellenséges lesz a “legjobb barátnő”?

Olykor kifejezetten ellenségessé válik egy egykori barátnő. Ennek okát talán abban kell keresni, hogy míg a menyasszony eddig vele osztotta meg az élet nagy dolgait, most egy sereg szakemberrel egyezteti a nagy nap minden részletét.

Szerencsére sok jó barátnővel találkozom, és ez biztonságot ad a menyasszony számára is!

Információ

A cikk eredetileg a FemCafe Esküszünk magazinjában jelent meg. Fotók: Dégi Attila